Participând la o primă ședință de consiliere sau psihoterapie nu vă asumați absolut niciun angajament pe termen lung. De obicei primele două întâlniri au un rol foarte important fiind dedicate câtorva nuanțe precum: evaluării și explorării problemelor, formulării și identificării anumitor obiective comune, clare, transparente și cuantificabile. Pe scurt, în prima ședință încercăm să ne cunoaștem și să descoperim împreună cum arată problemele care ne-au adus în acest punct.
Răspunsul corect este: nu știu. Fiecare persoană construiește, trăiește și reacționează la probleme într-o manieră diferită. În timp ce dumneavoastră este posibil să aveți nevoie de douăsprezece ședințe consistente pentru a depăși diverse necazuri, pentru altcineva procesul poate să implice luni întregi sau uneori ani de zile.
Așadar, nu există un tipar prestabilit sau o rețetă care se potrivește fiecărei ființe umane. Durata va fi determinată de câțiva factori importanți: severitatea, intensitatea și natura problemelor, disponibilitatea de a schimba cu adevărat realitatea, resursele pacientului și calitatea relației pe care o formează cu terapeutul.
Este de la distanță una dintre cele mai răspândite și nocive prejudecăți, fiind falsă și problematică la mai multe niveluri. În primul rând, nu există diagnosticul „nebun.” Acestea fiind spuse, folosim această etichetă negativă cu intenții murdare, tocmai pentru a răni și deranja aproapele nostru.
În al doilea rând, așa cum cei mai puternici oameni pot să sufere de pneumonie și cei mai inteligenți, descurcăreți, importanți și capabili au tot dreptul să nutrească momente de împotmolire și pierdere a clarității. Pe scurt, „nenorocirea paște pe om” și nu există nicio umbră de slăbăciune în asta. Absolut niciun defect de caracter.
În al treilea rând, uneori la psiholog vin persoanele performante și extrem de conștiente, dorind să-și depășească anumite limite sau insecurități. Altfel spus, cei care sunt dornici să crească și să dezvolte deprinderi și abilități prețioase.
O componentă fundamentală întâlnită în orice relație armonioasă este încrederea. Prin urmare standardul înalt al confidențialității este o componentă care mă caracterizează. Primesc deseori încredere pentru că ofer discreție.
În mod obișnuit, la începutul procesului terapeutic, chiar în prima întâlnire este semnat un acord de confidențialitate în care sunt precizate categoric aspectele referitoare la confidențialitate și potențialele situații în care aceasta ar putea deveni „ușor” flexibilă. Principiul determinant și respectat cu sfințenie este următorul: Respect toți clienții mei și NU lucrez niciodată pe la spatele lor, ci întotdeauna îi protejez, cerându-le acordul de a dezvălui diferite aspecte ale vieții lor dacă la un moment situația este de așa natură.
Pe deoparte, media unei întâlniri este de 50-60 minute. Deci, unele întâlniri vor fi intense, bogate, energizante și totodată consumatoare de energie. Prin urmare, 50 de minute este suficient de mult. Pe de altă parte, în altele, vom descoperi ceva extraordinar de valoros exact în al 50-lea minut și nu ne vom opri din rațiuni de timp.
Primești noutăti de la mine pentru suport psihologic