Obiceiuri care ne rănesc

Autor:
Andrei Nedelcu

Obiceiurile sunt comportamente repetate și susținute care s-au automatizat și instalat în mințile noastre de-a lungul vremii. Pe scurt, ele sunt precum niște autostrăzi neuronale pe care le-am construit, iar viața noastră se deplasează folosind direcțiile respective.


Obiceiurile de regulă ajung să fie executate automat și inconștient: mergi la toaletă, ai uitat că dimineață s-a ars lumina, apeși pe întrerupător fără să fii neapărat conștient că o faci. Trăim mai mult din obiceiuri decât din intenție.

Astăzi vreau să evidențiez 6 obiceiuri sensibile și deosebit de importante care pot să rănească sănătatea minții noastre:


Obiceiurile, de regulă, ajung să fie executate automat și inconștient: mergi la toaletă, ai uitat că dimineață s-a ars lumina, apeși pe întrerupător fără să fii neapărat conștient că o faci. Trăim mai mult din obiceiuri decât din intenție.

Astăzi vreau să evidențiez 6 obiceiuri sensibile și deosebit de importante care pot să rănească sănătatea minții noastre.

De ce este important să acordăm atenției propriei persoane? În noi se dezvoltă bucuriile, furiile, deprimările, fericirile, toate deopotrivă. Și dacă ni se întâmplă ceva fie bine, fie rău, ar fi indicat să realizăm ceea ce ni se întâmplă.

De ce să punem gândurile și netflixul la culcare? În timp ce noi dormim mintea noastră se reface; și sunt eliminate toxinele care apar datorită proceselor minții. Somnul aduce ordine în minte.

De ce să începem să practicăm sport odată pentru totdeauna? Studiile arată efecte absolut incredibile pentru cei care practică mișcare deliberată: ceva mai puțină depresie, anxietate, stres, probleme cardiovasculare. Ceva mai multe endorfine, dopamină, bucurie, satisfacție.

De ce să renunțăm la prieteniile care ne dezonorează? Pentru că nu ne vor onora absolut niciodată.

Comparațiile cu ceilalți sunt adesea nedrepte și mincinoase. Fiecare are drumul său, construcția sa, emoțiile sale, durerile și neajunsurile sale.

Netrăirea momentului unul din cele mai perfide obiceiuri: înseamnă că mintea noastră este fie la problemele trecutului- ceea ce oferă de multe ori stări depresive, fie la problemele viitorului- ceea ce oferă de multe ori stări de anxietate interesante. Ceea ce ni se întâmplă este ACUM! Nu în trecut, nu în viitor!

Ce ați adăuga în lista obiceiurilor care vă rănesc mintea?

Abonează-te la newsletter

Primești noutăti de la mine pentru suport psihologic

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.